Op 23 april 2023 wordt Kyann, het zoontje van Glenn en Shana, stilgeboren na 29 weken zwangerschap. De wereld van het koppel staat stil. Enkel maanden later richten ze de vzw De Mooiste Ster op waarmee ze lotgenoten willen bijstaan met informatie, maar ook met gratis kraampakketten. Al loopt het als beginnende vzw niet altijd even vlot.
“Toen we eind oktober 2022 een positieve zwangerschapstest in handen hadden, waren we dolgelukkig dat onze kinderwens snel in vervulling zou gaan”, vertelt Glenn ons. “Na 22 weken zwangerschap maakten we ons door verschillende symptomen zorgen over een mogelijke zwangerschapsvergiftiging, maar de gynaecoloog stelde ons steeds gerust en zei dat testen niet nodig was. Toen Shana 29 weken zwanger was, voelde ze dat er iets mis was. In het ziekenhuis kregen we te horen dat er geen hartslag meer was en Shana beviel enkele dagen later van Kyann. Enkele weken later kregen we van een professor gespecialiseerd in risicozwangerschappen te horen dat Kyann van het begin al een groeiachterstand had en daardoor ook te licht was. Een slecht werkende placenta lag waarschijnlijk aan de oorzaak, waardoor Kyann te weinig zuurstof en voedingsstoffen kreeg, met een zwangerschapsvergiftiging als gevolg.”
Trooper: Jullie willen jullie verhaal gebruiken om ouders in spe preventieve informatie aan te bieden, maar ook andere sterrenouders ondersteunen.
Glenn: “Mensen met een zwangerschapswens willen we in samenwerking met verschillende vroedvrouwen, gynaecologen en rouwconsulenten preventieve informatie geven. Ouders van sterrenkindjes willen we dan weer ondersteunen met informatie over wat er allemaal komt kijken na de geboorte van een sterrenkindje. We willen hen ook een gratis kraampakket kunnen aanbieden.”
Trooper: Die informatie was er te weinig volgens jullie.
Glenn: “De informatie die je krijgt op zo’n moment is natuurlijk afhankelijk van ziekenhuis tot ziekenhuis. Shana moest bevallen van Kyann en daar kregen we wel veel uitleg over, maar over wat er achteraf moest gebeuren, wisten we amper iets. Wie moet je contacteren? Wat gebeurt er met je kindje? Zouden we Kyann mee naar huis krijgen? Daar hadden wij op dat moment eigenlijk geen idee over.”
Trooper: En daar heb je op dat moment natuurlijk wel nood aan.
Glenn: “Als je op de bevalling zit te wachten heb je veel tijd en dan komen al die vragen boven. Ik gebruikte die tijd om allerlei zaken op te zoeken. Zo leerde ik dat we Kyann thuis konden opbaren, iets waar wij veel aan gehad hebben. Met De Mooiste Ster willen we mensen die hetzelfde meemaken als ons informatie bieden en hen in contact laten komen met de vele mooie initiatieven die er voor sterrenouders bestaan. Zo helpen we het mentale deel wat draagbaarder te maken. We horen soms verhalen van mensen die jaren geleden hetzelfde meegemaakt hebben, maar hun kindje nooit meer hebben gezien. Die mensen kunnen nu nog steeds niet werken of functioneren.”
Trooper: Bij een vzw opstarten komt natuurlijk heel wat kijken.
Glenn: “Absoluut. Je hebt ook echt nood aan steun, aan donaties. Als we mensen over De Mooiste Ster vertellen zijn ze altijd heel enthousiast. Ze vinden het een mooi initiatief. Maar als je dan vraagt of ze ons willen sponsoren of ons willen helpen, wachten ze wat af. Dat merken we zelfs bij onze familie. Als alles goed loopt, willen ze zeker kijken waarmee ze kunnen helpen, maar zich meteen engageren is niet vanzelfsprekend.”
Trooper: Hoe pak je dat dan aan?
Glenn: “Ik heb heel snel geleerd dat je echt op mensen moet afstappen. Het gebeurde zelfs dat we bepaalde winkeliers een mailtje hadden gestuurd met ons verhaal maar geen of een negatief antwoord terugkregen, maar eens we bij hen binnenstapten en, met de knuffel met de assen van Kyann in, ons verhaal deden, kregen we plots een ja en wilden ze ons steunen. Je moet dus echt zien hoe je mensen benadert.”
Trooper: Op mensen afstappen vraagt natuurlijk veel tijd. Zeker als je nog een job hebt.
Glenn: “Na de geboorte van Kyann hebben Shana en ik onze job opgezegd, we hebben een halve wereldreis gedaan, zijn verhuisd,... De vzw is zelfs opgericht in onze auto, toen we daar even in woonden. Maar van een vzw kan je niet leven, dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe job. Eentje waarmee ik het werk voor de vzw kon combineren én waaruit ik iets kon leren voor de vzw. Daarom ben ik nu aan de slag als fondsenwerver voor Artsen Zonder Grenzen.”
Trooper: Krijgen jullie ondertussen hulp van vrijwilligers?
Glenn: “Sinds kort hebben we vier vrijwilligers. Drie mensen die helpen om de draagmandjes, waarin je je kindje kan vervoeren, te maken en één naaister. Wij zorgen ervoor dat ze alle materialen krijgen die ze nodig hebben, maar zij doen het werk. Ik heb één keer geprobeerd om zelf zo’n draagmand te maken, maar dat was geen succes. Al de rest doe ik wel zelf: de website, de kaartjes, de fondsenwerving, de communicatie, de webshop opstarten,... Bijna elk vrij moment ben ik met de vzw bezig. De vrijwilligers zijn dus echt al een gigantische hulp. Hopelijk krijgen we er op termijn nog meer vrijwilligers bij. We hebben ook veel aan mensen die ons in contact kunnen brengen met Belgische en Nederlandse ziekenhuizen, waar we onze kraampakketten gratis beschikbaar willen maken.”
Trooper: We horen van heel wat verenigingen dat het moeilijk is om te weten wat en hoe vaak je moet communiceren. Is dat bij jullie ook zo?
Glenn: “Ik worstel inderdaad ook met die balans. Het is echt zoeken wat je moet doen om mensen te bereiken. Bij ons gaat het dan ook nog eens over een gevoelig onderwerp. Je moet het emotionele erin steken om mensen te overtuigen van hoe broodnodig informatie en steun is, maar je kan moeilijk een choquerende foto van een stilgeboren kindje op je flyer zetten. Wij proberen 1 keer per week of per 2 weken iets te delen op onze sociale media. De ene keer vragen we om steun, de andere keer geven we een blik achter de schermen,... we proberen dus af te wisselen met wat we delen. Zodra de vzw groter wordt en we effectief kraampakketten kunnen uitdelen, willen we ook daarover communiceren. Wanneer mensen resultaat zien, zet dat ook aan om te steunen. Mensen worden daarin niet graag gepusht, dat merk ik als fondsenwerver voor Artsen Zonder Grenzen ook. Je moet natuurlijk om financiële steun vragen, maar je moet zien hoe je binnenkomt bij mensen.”
Trooper: Het viel me op hoeveel alternatieven jullie hebben om De Mooiste Ster te steunen.
Glenn: “Iedereen merkt het: het leven is heel duur geworden. We begrijpen dus echt wel dat mensen niet altijd geld willen of kunnen doneren. Daarom zijn we op zoek gegaan naar alternatieven zoals het inzamelen van kroonkurken, lege blikjes, oude metalen, inktpatronen, textiel,... Ook daarmee kunnen mensen ons helpen zonder dat het hen iets kost. Tijdens het zoeken naar die alternatieve mogelijkheden kwamen we ook op affiliate marketing terecht en daardoor bij Trooper. Doordat we deze optie via Trooper kunnen aanbieden, moeten wij het niet zelf uitdokteren en die tijd kunnen we in andere zaken steken.”
Trooper: Eén kraampakket maken kost momenteel € 45. Da’s een grote kost.
Glenn: “In een kraampakket zit onder andere het draagmandje, prematuurpampers, prematuurkleding,... Onze draagmandjes zijn de grootste kost. De bodem is gemaakt van hout en dat wordt ook nog eens gelaserd. Iemand doet dat voor ons, maar dat kost natuurlijk geld. Daarom zijn we nu aan het sparen om zelf een toestel aan te schaffen waarmee we kunnen laseren. Als we dan houtdonaties krijgen en we ze zelf kunnen laseren, dan kunnen we de kosten van de draagmandjes drukken en kost het ook minder om één kraampakket te maken.”
Trooper: Jullie gaan dus heel slim om met het geld dat jullie krijgen.
Glenn: “Dat geld proberen we bijvoorbeeld te steken in een evenement of een tombola die we opstarten om op die manier nog meer geld op te brengen. We proberen het geld dat we krijgen echt zo goed mogelijk in te zetten.”
Trooper: Hoewel het veel tijd en moeite vraagt, zie ik hier een heel positieve man voor mij.
Glenn: “Ik hoor wel vaker dat ik heel positief ingesteld ben. Als er problemen zijn vind ik, uiteindelijk, altijd wel een oplossing. Dat is bij het opstarten van een vzw mooi meegenomen.”
Trooper: Er zijn natuurlijk al veel andere initiatieven voor prematuren, stilgeboren kindjes,... merk je dat?
Glenn: “Zeker. Mensen praten ook al meer over sterrenkindjes, maar er rust helaas nog wel een taboe op de dood in het algemeen, en dus ook op sterrenkindjes. We merken dat er nog veel ouders zijn die er niet voor durven uitkomen dat ze een sterrenkindje hebben en dit al die tijd verzwegen hebben voor de buitenwereld. Daarom willen wij dit onderwerp meer bespreekbaar maken omdat in sommige gevallen de omgeving niet goed weer hoe ze ermee moeten omgaan, maar erover praten kan wel belangrijk zijn voor het rouwproces. Er bestaan ook zeker veel enorm mooie organisaties, wij proberen hen ook allemaal te contacteren om te zien of we onze krachten niet kunnen bundelen en één groot geheel kunnen vormen. Wij hebben echt nog heel veel ideeën, maar nu moeten we eerst bekender worden, daarna extra vrijwilligers vinden,... en zo gaan we stap voor stap vooruit.”
Wil jij De Mooiste Ster een duwtje in de rug geven via Trooper? Via deze weg kan je voor hen troopen.
Meer info over De Mooiste Ster vind je hier: www.demooistester.be.
Neergepend door:
Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (8) en Suze (5).
Scouts Kerlinga is een Brugse meisjesscouts met een hart van goud. Van kampen tot duurzaam beleid. Scouts Kerlinga zit nooit stil. Daarvoor hebben ze natuurlijk budget nodig. Dat bracht hen bij Trooper. Wij spraken met Marie-Lou Declercq.
Een verkoopactie voor je vereniging of goed doel opzetten via een kant-en-klare webshop. Makkelijk, toch? Onze Lukas stond aan de wieg van Trooper webshops en vertelt graag waar hij de mosterd haalde.