Hoe ik mijn tieners aan het koken kreeg met Foodbag

Hopelijk lezen die van u niet mee. Want als ze dit snode plan nu al doorhebben gaat het niet werken. Ik beloof het u, dit artikel kan mogelijks uw huishouden een stuk smoother maken. \n

Hopelijk lezen die van u niet mee. Want als ze dit snode plan nu al doorhebben gaat het niet werken. Ik beloof het u, dit artikel kan mogelijks uw huishouden een stuk smoother maken. 

Wat is de favoriete en meest gestelde vraag van uw puppies? Juist: "Wat eten we vandaag?" En je weet op voorhand al dat ze op uw antwoord gaan reageren met: “WEERAL?”

Je mag antwoorden wat je wil, je kan ze nooit allemaal tevredenstellen. Zeker niet in mijn roedel, een mix van 2 veggie’s en 2 vleeseters. En eigenlijk hebben ze gelijk, we vallen te vaak terug op dezelfde recepten. Begrijpelijk, weinig inspiratie, weinig tijd.

Als je dan beslist hebt wat je gaat eten komt hun tweede favoriete vraag: "Wanneer eten we?" Het orchestreren en timen van het avondmaal na een intense werkdag leidt soms wel tot wat stress. Zeker als single sta je er alleen voor. Naar de Colruyt crossen voor de ingrediënten, mondmaskerfile doen, het klaarstomen van de maaltijd en ook nog de tafeldekken. Als ik eindelijk klaar ben, gil ik door de gang “ETEEENNN! “

Het type antwoord dat ik dan krijg is meestal via WhatsApp, genre: “Ja, papa, ik kom direct, ben nog effe aan ’t Facetimen met Ella, want haar puppy heeft net overgegeven”. Wereldproblemen kelderen mijn perfecte timing. Al die moeite en uiteindelijk spelen ze het lauw naar binnen. Wel, dat mag en kan beter. 

Je hebt vast al van Foodbag gehoord. Je bestelt online, je kiest het aantal maaltijden, het aantal mee-eters en een paar dagen later staat er een doos vol verse en gezonde ingrediënten voor je deur. 

Je kan elke bestelling gelukkig makkelijk aanpassen. Deze week staan er 3 maaltijden voor 3 personen voor de deur.

Wij kozen voor Foodbag omdat ze Belgisch zijn en hun spullen vooral bij lokale handelaars halen. En ook omdat ze zoveel ze kunnen recepten bedenken met seizoensgebonden producten. Er loopt trouwens een goeie actie nu: nog tot en met 19 mei 2021 krijgen de eerste 5.000 nieuwe Foodbag-klanten maar liefst 20 euro commissie voor hun favoriete vereniging of goed doel! Bestaande klanten krijgen 0,40 euro commissie voor hun vereniging of goed doel. Check www.trooper.be/foodbag maar eens!

Ik begin al met ze te betrekken bij selectie van de maaltijden op foodbag.be. Ik laat hen dus beslissen welke plats we bestellen. Ze komen verbazend snel tot een compromis.

Ik roep hen als de doos aangekomen is. We unboxen en we beslissen samen welke maaltijd op welke dag worden klaargemaakt. Vandaag gaat Sarah de 'Scampi met maïs-komkommersalade en kruidige dressing' maken. De 'Veggie vol-au-vent met portobello en oesterzwammen' doe ik morgen en Flo prepareert de 'Snelle vispaella met erwtjes en paprika' later op de week. Klinkt al fancy hé? Sarah begint met de mis en place.

Ik geef toe, het ziet er op de foto’s wel een beetje artificieel proper uit allemaal. Maar Sarah heeft toch heel snel geleerd dat een beetje organisatie het koken écht wel veel aangenamer maakt.

Heel fijn hoe ze de basisprincipes van het koken ontdekken: hoe groenten snijden (venkel bijvoorbeeld), aroma’s, kruiden en smaakcombi’s, bak- en gaartijden, een bord dresseren, en leren proeven.

Nasi-goreng kruid? Weer iets nieuws ontdekt.

Het uitgekookte ei van Columbus is natuurlijk het handig boekje waarin zonneklare kookinstructies staan. Stap voor stap wordt het kookproces uit de doeken gedaan. Het is écht niet moeilijker dan kleurboekplaatjes inkleuren. Dummy en kidsproof. 

Instructies worden wel 30 keer nagelezen en erg letterlijk opgevolgd.

In het begin verwarren ze wel eens een vinger met een wortel. Vandaar dat Sarah een plakkertje op de rechterwijsvinger heeft. Maar ze hebben al snel door dat een kootje in de sla niet zo lekker is.

Als er in olie gebakken moet worden op een hoog vuur moet ik nog inspringen.

De juiste gaar tijden en het heet gespetter laat Sarah nog aan zich passeren. Maar dan kom ik me met plezier even moeien. Ook om hete schotels uit de oven te pakken. Een beetje in de buurt blijven kan sowieso geen kwaad. 

Want die van mij kennen dan wel alle 3 het verschil tussen een appel en een ei, maar daarom nog niet persé allemaal het verschil tussen een komkommer en een courgette.

Waar ze zich vroeger beperkten tot het opwarmen van spaghetti Bolo, preppen ze nu moeiteloos 'Scampi met maïs-komkommersalade en een kruidige dressing'.

Ons Sarah (21 jaar) heeft dankzij Foodbag echt wel het plezier van het koken ontdekt. En ik haar talent. Het lijkt het alsof ze een nieuwe stap in zelfstandigheid nemen. Met een soort nieuwsgierigheid gaan ze aan de slag en presenteren ze fier het resultaat. 

En wat ze zelf maken, vinden ze meestal lekkerder en appreciëren ze meer. De vraag “Zal ik koken vanavond?”, komt tegenwoordig spontaan van hen. Kan je dat geloven?

En last but not least: als ze zelf koken, ruimen ze ook nog eens de keuken zelf op. Ah ja, zij hebben hem vuil gemaakt. Nu blijkt dat ze niet plus minus ongeveer weten waar de afwasmachine staat, ze hebben zelf de deur gevonden en hoe ze open te doen, en ze te vullen en de deur terug toe te doen.

Sjeiren is kijren

Solliciteren

Bedankt! We hebben je sollicitatie goed ontvangen en contacteren je binnenkort.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Neergepend door:

Jan Dejonghe

Brand cop bij Trooper. Vader van de drie slimste, liefste, grappigste 🐣🐣🐣 in the 🌎

Recente blogs