Padel, wat is dat nu eigenlijk? En waarom boomt het nu keihard?

Padel hier, padel daar, padel overal. Hoewel de racketsport al bijna 10 jaar bestaat, lijkt iedereen tegenwoordig wel padel te spelen. Maar wat is padel (je spreekt het trouwens uit met de klemtoon op de tweede lettergreep: pa-dèl) nu eigenlijk? Wij vroegen het aan Andreas Gemis, voorzitter van Tennis & Padel De Zwaluw Halen.

Padel hier, padel daar, padel overal. Hoewel de racketsport al bijna 10 jaar bestaat, lijkt iedereen tegenwoordig wel padel te spelen. Maar wat is padel (je spreekt het trouwens uit met de klemtoon op de tweede lettergreep: pa-dèl) nu eigenlijk? Wij vroegen het aan Andreas Gemis, voorzitter van Tennis & Padel De Zwaluw Halen én fan van de sport.

Trooper: Vertel het ons Andreas, wat is padel nu net?

Andreas: “Padel is een mix tussen tennis en squash. Je kan padel enkel, dus één tegen één, spelen, maar eigenlijk wordt het vooral dubbel, dus twee tegen twee, gespeeld. Ik denk dat dat een enorm grote bijdrage is aan de fun-factor van padel, zeker in coronatijd. Bij padel wordt ook de puntentelling grotendeels zoals bij tennis gebruikt. Daarnaast wordt padel meestal buiten en op een speciaal padelveld gespeeld dat je kan vergelijken met een tennisveld, alleen staat er een stalen hek en een glazen wand rond.”

Trooper: En die glazen wand mag je gebruiken tijdens het spel.

Andreas: “Klopt, terwijl je bij tennis de bal moet terugslaan wanneer hij de grond heeft geraakt, heb je bij padel de mogelijkheid om het glas te gebruiken om de bal terug te slaan. Dat biedt nieuwe spelmogelijkheden en het zorgt er ook voor dat de bal langer in het spel kan blijven omdat het niet direct mogelijk is om meteen ‘winners’ te slaan. Het is dus best wel een intensieve sport, want je bent continu aan het bewegen.”

Trooper: Kan iedereen padel spelen of heb je toch best wat tennis- of squash-ervaring?

Andreas: “Het instapniveau om padel te kunnen spelen is echt heel erg laag. Werkelijk iedereen kan het leren. Een initiatie van een half uurtje is genoeg om eraan te beginnen. Mensen zijn er dus supersnel mee vertrokken.” 

Trooper: Je speelt het ook met een opvallende racket.

Andreas: “Ja, bij tennis en squash heb je een racket met snaren, maar bij padel speel je eigenlijk met kunststof palet. Je kan die vergelijken met een palet waarmee je beachtennis speelt, maar dan wat dikker, in kunststof en met gaatjes in.”

Trooper: Padel is zowat een van de enige sporten die je tegenwoordig als volwassene nog kan beoefenen.

Andreas: “Het is inderdaad een sport die je coronaproof kan beoefenen. Je staat nooit met meer dan 4 personen op een terrein, veel terreinen bevinden zich meestal in buitenlucht en je staat ook ver genoeg van elkaar want het is geen contactsport. Als je je vrienden nog eens wil zien en terwijl wil sporten, is padel dus zeker een sport om eens te proberen. Je kan padel soms ook binnen spelen, maar op die velden mag je nu door de coronamaatregelen niet spelen.”

Trooper: Op 5 jaar tijd ging het aantal clubs waar je padel kan spelen van 7 naar 123 en mede door COVID-19 werd de sport nog populairder. Merken jullie dat ook?

Andreas: “In Limburg waren wij begin vorig jaar een van de eerste clubs die op de proppen kwamen met padelvelden en het werd meteen goed uitgeprobeerd door onze eigen leden die al tennis speelden en een paar nieuwkomers. Maar we hebben padel eigenlijk echt zien boomen sinds het najaar van vorig jaar, toen die tweede lockdown eraan kwam en duidelijk werd dat padel een van de weinige sporten was die je nog kon beoefenen. Voor dit jaar hebben we zelfs al een ledenstop moeten invoeren om iedereen de mogelijkheid te bieden om nog voldoende padel te kunnen spelen bij ons. Tegenwoordig zien we dat onze beiden terreinen alle avonden gereserveerd worden, zelfs op het laatste uur waarbij je van 21u30 tot 23 uur kan spelen. Bij clubs in Antwerpen hoor ik dat er zelfs nog gespeeld wordt van 22u30 tot 23u30. De vraag is dus enorm.”

Trooper: COVID-19 is eigenlijk een beetje een zegen voor padelclubs.

Andreas: “Eigenlijk wel, al ben ik ervan overtuigd dat padel ook zonder het hele lockdownverhaal populair zou worden, alleen heeft het er wel voor gezorgd dat het nu op korte tijd aan het boomen is.”

Trooper: Heb je tips voor mensen die willen starten met padel?

Andreas: “Eerst en vooral: wees niet bang om eraan te beginnen door corona. Er zijn tal van maatregelen genomen waardoor je perfect coronaproof kan spelen en ten tweede, check de websites of Facebookpagina’s van clubs in je buurt al een keer. Neem eens contact op om een terrein te huren en probeer het eens uit. Je zal dan wel merken hoe leuk het is en je zal de vibe te pakken krijgen.”

Trooper: Koop je als starter best zelf een racket?

Andreas: “Sommige clubs kunnen momenteel geen rackets uitlenen, maar een instapmodel is niet duur als je het wil aankopen. En we zien dat ook sportwinkels tegenwoordig de optie aanbieden om bij hen een padelracket te huren. Ik heb ook al gehoord dat de rackets vaak uitverkocht waren in de winkels, maar ook zij zien nu in dat padel geen hype is en ze zullen dus wel een groter gamma aanbieden.”

Goesting om met padel te beginnen? Je vindt er bijvoorbeeld bij Decathlon (3,7% commissie) en Tennis-Point (3,7% commissie).

Sjeiren is kijren

Solliciteren

Bedankt! We hebben je sollicitatie goed ontvangen en contacteren je binnenkort.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (8) en Suze (5).

Recente blogs